A legfontosabb levéltípusok és a levelek kézbesítési ideje

Hibridlevél

A Posta által elérhető négy legfőbb levéltípust sokan ismerik. Azonban kevesebben tudják, pontosan mi a különbség az elsőbbségi vagy az ajánlott levél között, vagy milyen tulajdonsággal rendelkezik a tértivevényes levél. És leginkább, hogy mely levéltípus mennyi idő után ér célba.

Ebben a cikkben segítünk eligazodni Önnek az útvesztőben, hogy melyek az egyes levéltípusok jellemzői és a levelek kézbesítési idejére is fényt derítünk.

Emlékeztetőül, a legfontosabb levéltípusok tehát:

A normál levél

A normál levél (vagy ‘közönséges azonosított küldemény’) egyszerű és nagyszerű. Nem véletlenül, hiszen egy nagyon népszerű és költséghatékony feladási mód.

Normál levelek kézbesítési ideje: a küldemények legalább 97%-a 5 munkanapon belül 

normál levél

Az elsőbbségi levél

Gyors és kiszámítható. Könnyen megeshet, hogy egy elsőbbséggel feladott levél már a feladást követő napon célba ér. Átlagosan kétszer gyorsabb, mint a normál levél.

A Hibridlevél rendszerén belül az elsőbbségi levél feladása még gyorsabb, hiszen a postára sem kell elsétálnunk. Lényegében egy kattintással kiválasztjuk hogy elsőbbségi feladást szeretnénk és nincs is további teendőnk. A déli 12 óráig beküldött levelek akár már aznap postázásra kerülnek. 

Akkor érdemes ezt a funkciót választani, ha szeretnénk, hogy levelünk minél előbb a címzett postaládájában landoljon.

Elsőbbségi levelek kézbesítési ideje: a küldemények legalább 85%-a 2 munkanapon belül, legalább 97% 3 munkanapon belül

elsőbbségi levél

Az ajánlott levél

A „szinte biztosan célba érő”.  Általában gyorsabb, mint a hagyományos levél, de az igazi előnyét a nyomon követhetősége jelenti. Levelünk ajánlott feladás esetén egyedi azonosítót (RAG számot) kap, mely segítségével a levél teljes útja nyomon követhetővé válik, amit a Magyar Posta nyomkövetési oldalán ellenőrizhetünk és itt találunk visszaigazolást arról is, ha levelünket a postás kézbesítette. 2022. július 1-től a visszaigazolás már nem személyes átvételhez kötött, a kézbesítési státusz csupán azt igazolja vissza, hogy levelünket a a postás a címzett postaládájában elhelyezte.

Érdemes ajánlott küldeményeinket a Hibridlevél rendszerében feladni, mivel a korábbi hosszadalmas postai adminisztrációval szemben nálunk mindössze egy gombnyomással állítható be a különszolgáltatás.

Fontos számlák, szerződések és egyéb hivatalos dokumentumok postázásához ajánljuk ezt a levéltípust. 

Ajánlott levelek kézbesítési ideje: legfeljebb 5 munkanap

ajánlott levél

A tértivevényes levél

Tértivevényes levelet akkor érdemes küldenünk, ha biztos visszaigazolást szeretnénk kapni arról, hogy levelünk eljutott a címzetthez. Tértivevényes küldemény esetén ugyanis jogi eljárásban is érvényesíthető igazolást kapunk arról, hogy a címzett (vagy jogosult átvevő) a küldeményt átvette. 2022. július 1-től a tértivevényes levelek átvétele továbbra is kizárólag a személyazonosság igazolásával és kizárólag az arra jogosult személy által lehetséges, azonban az átvételt már nem kell aláírásunkkal igazolni.

A sikeres vagy sikertelen kézbesítési igazolás most már nem papíralapon, hanem elektronikusan érkezik vissza, melyet hiteles PDF formátumba a Hibridlevél Levélkezelő felületén is megtalál és letölthet.

Az elektronikus kézbesítési igazolásról bővebben ebben a cikkben olvashat.

Ha Hibridlevet használ, többé nem kell a tértivevényes küldemények regisztrációjával bajlódnia, hiszen nálunk csupán egy kattintással igénybe veheti a szolgáltatást.

A tértivevényes különszolgáltatást azoknak ajánljuk, akiknek hiteles visszaigazolásra van szüksége arról, hogy levelüket a címzett átvette.

Tértivevényes levelek kézbesítési ideje: Az első kézbesítési kísérlet 5 munkanapon belül megtörténik, de a küldemény sikeres kézbesítése csak a címzett általi átvétel esetén igazolható.

tértivevényes levél


Ha szeretne személyesen is meggyőződni arról, valóban egyszerűbb-e egy levelet a Hibridlevél oldalán feladni,  regisztráljon még ma és próbálja ki szolgáltatásunkat! Első beküldéshez használja a Gyorsküldés funkciót!