Miért ilyen népszerű a sárga csekk továbbra is Magyarországon?

Úgy tűnik, bármennyi év is telt el a sárga csekk megjelenése óta, a magyar lakosság körében még mindig ez az egyik legnépszerűbb fizetési forma – elmondjuk, hogy miért!

Régi „barát” a sárga csekk

Az okostelefonok, a könnyen kezelhető netbanki felületek, de még a Covid-járvány sem tudta letaszítani a trónjáról a jól ismert sárga csekket. Egyre nagyobb az információáradat körülöttünk, egyre több mindent intézünk online és próbáljuk elhagyni a papír alapú adminisztrációt, a sárga csekk azonban továbbra sem kopik ki az életünkből. Vajon miért ragaszkodunk ennyire hozzá, mik az előnyei és miben segítik az életünket? 

Valószínűleg mindannyiunk fejében élnek még azok a régi emlékek, amikor a családfő hó elején kihúzta azt a bizonyos sárga csekkekel teli fiókot és elkezdődött a fejtörés a családi kassza felett, majd a csekkek kötegét összefogva elment a postára, és befizette azokat.

Hiába teltek el hosszú évek gyerekkorunk óta, sok minden azóta sem változott – a sárga csekkek terén legalább is nem -, mert Magyarországon még mindig igencsak népszerű ez a fizetési forma. A lakosság csaknem háromnegyede használja a sárga csekkes fizetést a tételei rendezésére, derült ki a Pulzus Kutató által készített reprezentatív közvélemény-kutatásból.

A magyar számlafizetők átlagosan 5 csekket fizetnek be havonta, a legtöbb szolgáltató pedig még mindig papír alapon küldi meg ügyfeleinek a számlákat, bírságokat, felszólításokat. 

A Magyar Posta 2019-es adatai alapján a magyar lakosság egy év leforgása alatt 193 millió sárga csekket fizetett be a postahivatalokban. Ha ezt a számot elosztjuk a közel 10 milliós lakossággal, akkor mindenkire (a csecsemőket is beleszámítva) 19 csekkbefizetés jut éves szinten.

Ha ennek az anyagi oldala érdekel minket, ez azt jelenti, hogy több, mint 2200 milliárd forint „mozog” sárga csekken évente, ami hatalmas összeg!


forrás: posta.hu

Kik és milyen számlák befizetésére használják a sárga csekket?

A felmérésből többek között az is kiderült, hogy a hazai felnőtt lakosság leginkább a közüzemi szolgáltatók számláit fizeti be sárga csekken, de a biztosítási díjakat, a különböző büntetéseket és bírságokat is gyakran rendezik ebben a formában. Ezenkívül az internet és tévészámlákat is csaknem a lakosság harmada fizeti be sárga csekken keresztül. 

A demográfiai adatokat vizsgálva több érdekességre jutunk: a sárga csekkes befizetést leginkább a nők választják, főleg az idősebb korosztály ragaszkodik ehhez a fizetési formához, viszont kifejezetten meglepő, hogy a fiatalok körében is milyen népszerű.  A 18-39 éves korosztályban és a 40-59 éves korosztályban is hasonló arányban használják.

Például az áramszámla esetében a 18-39 éves korosztály 41%-a választja rendszeresen a csekken keresztüli befizetést. Gondoltuk volna, hogy a fiatalok ilyen nagy része ragaszkodik ehhez a hagyományos fizetési formához?

Az iskolai végzettség alapján is különbség mutatkozik a sárga csekket használók és a rezsiszámlát más módon rendezők arányában. Az alacsony iskolázottságúak kedvelik leginkább, de a felsőfokú végzettségűek csaknem fele szintén így fizet.  

Miért szeretik még mindig ennyien? 

Sokan nem tudják elképzelni az életüket sárga csekk nélkül. Gyakran nehéz megválni a jól megszokott, bejáratott módszerektől, így biztonságérzetet adhat például az, ha a befizetendő számlákat és csekkeket kézbe vehetjük és átlapozhatjuk befizetés előtt. A csekkeket kézben tartva van idő és lehetőség átnézni azokat, ami egyesek számára sokkal átláthatóbbá teszi a feladatokat és így jobban be tudják osztani jövedelmünket. 

Ami még sokak számára fontos, hogy a tranzakciót igazoló fizetési bizonylatot kézhez kapják, amit aztán, akárcsak a számlákat vagy az éves adóbevallást, lefűzhetnek egy mappába és otthon a pénzügyi dokumentációink között tárolhatják. Bár a legtöbb ilyen dokumentum digitálisan is tárolható lenne, mégis sokak számára biztonságérzetet jelent az, ha a befizetéseiket igazoló dokumentumokat papír alapon is eltehetik. 

Emellett fontos, hogy csekkbefizetés esetén ritka a sikertelen kísérlet vagy hibásan indított tranzakció, valamint semmilyen bonyolult belépési vagy ügyfélkódot nem kell megjegyeznünk. Ugye mindannyian ültünk már otthon bosszankodva a bankunk telefonos applikációja előtt, amikor egy fontos tranzakciót nem tudtunk elindítani a megfelelő időben? Ezektől az kellemetlen pillanatoktól mind megkímél minket a sárga csekk. 

Nem elhanyagolható tény az sem, hogy a magyar lakosság nagy része ragaszkodik a készpénzhez, amivel egyszerűen fizetheti be csekkjeit. Sokan kapják a teljes jövedelmüket vagy annak egy részét készpénzben, de a mélyen gyökerező hiedelmeink, a megszokás szerepe és a jövedelem jobb beoszthatósága is növeli készpénz-orientáltságunkat.

Továbbá sokan nem rendelkeznek folyószámlával vagy nincs bankfiók a lakóhelyük közelében, számukra a sárga csekkes befizetés az egyetlen elérhető opció. Mindezek mellett fontos szempont az „ingyenesség” is, hiszen a postai készpénz-átutalási megbízás díját elsősorban a szolgáltatók fizetik ki, nem a fogyasztók.

Elmondható tehát, hogy egy gyors, praktikus és sok szempontból kényelmes fizetési forma a sárga csekkes fizetés.

De mi történik akkor, ha szolgáltatóként szeretnénk ügyfeleink részére csekket küldeni?

Csekkes küldemények előállítása 

A Magyar Posta szigorú feltételekhez köti a készpénzátutalási megbízás (sárga csekk) gyártását. Minden nyomda csak gyártókód birtokában végezheti ezt a tevékenységet, a gyártókód megszerzéséhez pedig szigorú feltételrendszernek kell megfelelni.

A Hibridlevél saját gyártókóddal rendelkezik, így a nálunk megrendelt csekkeket a lehető legmagasabb kitöltöttségi szinten gyártjuk. Nap mint nap több szolgáltató válláról vesszük le a terhet a csekkes küldeményeik gyártásának átvállalásával. 

Fontosnak tartjuk, hogy ne csak a gyors előállításban segítsünk, de a lehető legmagasabb kitöltöttségi szintet is biztosítani tudjuk. Ennek következtében a partnerek ügyfelei a QR-kód leolvasásával minden hasznos információhoz hozzájutnak a befizetés alkalmával, gyorsan és hatékonyan intézhetik számláikat az iCsekk alkalmazás segítségével.  

Érdekesség, hogy 2021 őszétől már csak QR-kóddal ellátott csekket lehet kibocsátani, amely segítségével a csekk befizetése egyszerű a mobilalkalmazáson keresztül. Talán sokan nem tudják, de a magas kitöltöttséggel a szolgáltató is előnyhöz jut: a magas kitöltöttségű csekkek után kevesebb tranzakciós díjat számol fel a posta. 

Csekkbefizetés mobillal 

Ahogyan az élet más területein, úgy a pénzügyek terén is egyre nagyobb teret nyer a digitalizáció. A Magyar Posta 2014 végén vezette be iCsekk szolgáltatását, aminek segítségével könnyedén kifizethetjük QR-kóddal ellátott csekkjeinket vagy rendezhetjük Díjnet számláinkat.  

Ehhez nem kell mást tennünk, mint letöltenünk az iCsekk applikációt, regisztrálnunk az alkalmazásban, majd a csekkeken lévő QR-kód beolvasásával egyszerűen kiegyenlíthetjük tartozásunkat. 

A sárga csekk helyett sokan már online fizetik számláikat.

Az iCsekk kényelme, biztonsága és modernsége miatt egyre népszerűbbé válik Magyarországon. A pandémia alatt az alkalmazásban kezdeményezett csekkbefizetési tranzakciók száma duplájára emelkedett, igaz a vészhelyzet után ezen befizetések száma csökkent, de még így is kiemelkedő népszerűségnek örvend.

A digitális átállás gyorsulását jól példázza, hogy 2021-ben a mobilalkalmazásokon keresztül történő csekkbefizetések forgalma több, mint 30%-kal emelkedett. A tranzakciók száma közelítette a 11 milliót, ami azt jelenti, hogy 2021-ben a csekkbefizetések közel 7%-a mobilalkalmazáson keresztül valósult meg. 

A Magyar Posta továbbra is nagy hangsúlyt fektet a digitalizációra, ezért iCsekk alkalmazásukat folyamatosan fejlesztik. 2023-as újítás például, hogy egyszerre (egy érintéssel) akár több csekk is befizethető, valamint az, hogy akinek van hűségkártyája, ezentúl naprakészen tudja követni az egyenlegét, továbbá értesítést kap a kedvezményekről. A folyamatos újításoknak, illetve az elektronikus fizetések egyre növekvő népszerűségének köszönhetően az iCsekk ígéretes jövő előtt áll Magyarországon.

forrás: Magyar Posta Facebook

Mindannyian kaptunk már “mikuláscsomagot” a szélvédőnk elejére, pótdíj fizetési felszólítást a jegyellenőrtől vagy üres csekket valamelyik jótékonysági szervezettől – a sárga csekkek ott vannak az életünk minden területén. De ki szeret ilyen leveleket kapni?

Talán nem mindig vagyunk boldogok amikor találkozunk velük, viszont a digitalizációnak köszönhetően egyre egyszerűbb megoldások kínálkoznak tartozásaink rendezésére. Akármilyen rohamos ütemben is változik a világ, biztosan kijelenthetjük, hogy a sárga csekkek ideje még nem járt le, sőt igazi hungarikumnak számítanak hazánkban.

Mi a Hibridlevélnél szeretnénk minél több szolgáltatónak segíteni abban, hogy sárga csekkes levelei a lehető legkönnyebben és leggyorsabban az ügyfelek kezébe jussanak. Egyedi ajánlatért keresse ügyfélszolgálatunkat az ugyfelszolgalat@hibridlevel.hu
e-mail címen vagy hívja munkatársunkat a +36 20 613 1111-es telefonszámon.