Innovatív B2B marketing – így tűnhet ki vállalkozásunk a versenytársak közül

Minden vállalkozás számára kiemelkedően fontos, hogy az üzlet szempontjából releváns szférában az elsők között merüljön fel a neve, amikor potenciális partnerei egy bizonyos terméket vagy szolgáltatást keresnek. 

Ezt azonban nem könnyű elérni. Mégis vannak olyan eszközök és lehetőségek, amelyek segítségével közelebb kerülhetünk célközönségünkhöz. De mi a titok? Hogyan biztosíthatunk cégünk számára hatékony elérést, a manapság már reklámzajban fuldokló piacon? 

Ezekre a kérdésekre keressük a választ egyedülálló B2B marketing megoldások segítségével. 

Mi a különbség B2C és a B2B marketing között? 

A business-to-business (vállalkozások közötti), azaz B2B marketing lényege, hogy vállalatunk termékeit vagy szolgáltatásait, a piac további szereplői számára értékesíti, ellentétben a B2C marketinggel, ahol közvetlenül a végfogyasztó megszólítása a cél. 

A célcsoport jelentős különbsége miatt fontos, hogy az adott közönségnek megfelelő módon kommunikáljunk, hiszen ezáltal tudunk sikerrel profitálni a marketingtevékenységünkből. Ha megértjük a két megközelítés közötti alapvető eltéréseket, és ezeket szem előtt tartjuk az üzleti tervezéskor, akkor hatékonyabban tudjuk kiválasztani vállalkozásunk számára a megfelelő hirdetési felületeket. 

A magánszemélyek és vállalati ügyfeleink szükségletei jelentősen eltérnek egymástól; míg a végfogyasztók vásárlásaikkal legtöbbször általános igényeket igyekszenek kielégíteni és inkább az élményszerzésre fókuszálnak, addig üzleti partnereinknek információkon és tényeken alapuló kommunikációra, hatékonyságra és a saját specifikus igényeiknek megfelelő megoldásokra van szükségük. 

Ebből kifolyólag, a fogyasztókat célzó, B2C marketing esetében sokkal jobban működnek a hagyományos hirdetések, illetve a potenciális vásárlók közösségi médián keresztüli megszólítása, üzleti ügyfeleinket (B2B) viszont sokkal célzottabb, személyre szabottabb kommunikációval tudjuk igazán sikeresen elérni.  

A B2B marketing célja tehát, hogy elősegítse egy adott cég láthatóságának növelését, annak célzott szakmai körén belül. Egy jól felépített marketingstratégia segítségével elérhetjük, hogy termékeink és szolgáltatásaink szinte összeforrjanak cégünk nevével, onnantól pedig nyert ügyünk van. 

Online B2B marketingeszközök, amik sikerre vihetik vállalkozásunkat 

Aktív jelenlét a közösségi média felületeken

Mára szinte nincs ember, aki ne lenne jelen a közösségi médiák valamely platformján, és amennyiben láthatóak szeretnénk lenni, úgy vállalkozásunknak is nagy hangsúlyt kell fektetnie ezekre a felületekre.  

Az emberek – beleértve leendő ügyfeleinket is – szinte azonnal megkérdőjelezik egy-egy cég hitelességét, amennyiben az nem lelhető fel egyik oldalon sem. Persze nem mindegy, hogy melyik felületeken és hogyan jelenünk meg. Minden platformra regisztrálnunk felesleges, a közösségi média felületek kezelése ráadásul rendkívül időigényes is.  

Üzleti szempontból a legtöbb szektorban a leglényegesebb a LinkedIn, melyen üzeneteinket célzottan szakmabeliek és potenciális partnerek felé közvetíthetjük. 

Fontos, hogy cégünk arculatához, a felületen végzett kommunikációnkban is hűek maradjunk. Ám meg kell értenünk azt is, hogy – mint minden közösségi média felület esetében, úgy itt is – a folyamatos aktivitás, az érdeklődés fenntartása és az interaktivitást generáló tartalmak nélkül semmire sem megyünk. 

A keresőmotorok kiaknázása 

A Google ma a világ legnépszerűbb keresőmotorja. Több mint 8.5 milliárd keresést végzünk a felületen naponta, hogy rátaláljunk a számunkra fontos információra / termékre / szolgáltatásra.  

Cégünk sikere szempontjából kulcsfontosságú, hogy minél előkelőbb helyezést érjünk el a Google találati listáján a számunkra releváns keresőszavakra. De mégis mi a módja annak, hogy weboldalunk a keresések top pozícióiban landoljon?  

Erre megoldás a SEO, azaz a keresőoptimalizálás.  

Segítségével weboldalunkat organikus (tehát nem fizetett) technikákon és eszközökön keresztül juttathatjuk fel a Google keresések első oldalaira, ezzel forgalmat terelve rájuk. A SEO folyamata azonban meglehetősen idő- és energiaigényes feladat.  

Abban az esetben, ha sokkal gyorsabb eredményekre van szükségünk, fizetett hirdetést is elindíthatunk az általunk kiválasztott kulcsszavakra a GoogleAds hirdetési platformján, vagy más forgalomterelő hirdetési platformok segítségével. Így tehát kattintásokat tudunk „vásárolni” weboldalunkra az azonnali eredmények érdekében. 

A legjobban összehangolt kampányok és a legátgondoltabb keresőoptimalizálási stratégia azonban mit sem ér, ha honlapunkra érkezve az érdeklődő nem a kapcsolatfelvétel, hanem a vissza gombra kattint elsőként. 

Az online világban egy korszerű, színvonalas és vállalkozásunk céljainak megfelelően felépített weboldal tud lenni a különbség egy sikeres és egy kudarcot valló B2B kampány között, így honlapunk megjelenésének és betöltött funkciójának érdemes nagy jelentőséget tulajdonítani. 

Offline B2B marketingeszközök, amik segíthetik elérésünk növelését 

Hagyományos kapcsolatépítés 

Persze, cégünk láthatóságát nem csak az online térben érdemes növelni. A hagyományos, face-to-face kapcsolódási lehetőség potenciális ügyfeleinkkel nem szabad, hogy háttérbe szoruljon a hírlevelekkel és közösségi média profilokkal szemben.  

Igyekezzünk a piaci szegmensünk minél több releváns rendezvényén megjelenni, és kihasználni az alkalmat, hogy személyesen is megismerhetjük létező vagy leendő klienseinket. Fontosak a szakmai vásárok, kiállítások is, ám ezek gyakran jelentősen megterhelhetik marketing büdzsénket. 

Ha nem tehetjük meg, hogy kiállítóként vegyünk részt, akkor is keressük a módját annak, hogy biztosítsuk láthatóságunkat, akár szponzorálással, akár csak jelenlétünkkel, és azzal, hogy meglátogatjuk a számunkra fontos partnerek standjait.  

Az ilyen rendezvények számtalan lehetőséget nyújtanak üzleti kapcsolatok teremtésére és ápolására. Éljünk velük


Ügyesen célzott hirdetések, a megfelelő fórumokon 

Számos vállalat esik abba a csapdába, hogy a marketingre szánt javait végül olyan eszközökre költi el, melyek drágák és látványosak ugyan, ám végül mégsem hoznak eredményt.  

Nagyon fontos, hogy minden ilyen kiadás előtt mérjük fel, hogy mely B2B marketingeszközök szolgálják a leginkább cégünk sikerét. Keressük meg azokat a szakmai lapokat, akik nem csak színes-szagos kiadványaikkal csábítanak, de valóban a szolgáltatásunkhoz / termékünkhöz passzoló, releváns és aktív előfizetői körrel rendelkeznek.  

Itt is érdemes megemlíteni a megfelelő szakmai rendezvényeken való szereplést, akárcsak egy hirdetés formájában, a rendezvény prospektusában. 

Kreatív marketingötletek az elérésünk növeléséhez

Fedezzük fel az új lehetőségeket is!

Rendkívül fontos, hogy lépést tartsunk a technológiai fejlődéssel és – a cégünk által képviselt értékek mentén – adaptálódjunk is ezekhez.  

A pandémia jelentősen átszabta a marketingpiacot is, sokkal hangsúlyosabb szerephez jutott a “távoli elérés”, azaz a leendő ügyfeleink nem kizárólag csak személyes megkeresése. Ahogy kiemeltük a közösségi médiában való színvonalas jelenlét megalkotását, úgy hangsúlyoznunk kell azt is, hogy milyen jelentősége van a “hozzáadott értéknek”. 

Keressünk olyan témákat, amelyekben szakértőként, tanácsadóként jelenhetünk meg. Indíthatunk a saját piaci szegmensünkre koncentráló podcast sorozatot, de hirdethetünk szakmai továbbképzéseket online (webinár) is.  

Az ilyen eszközöket, akár ingyenesen is elérhetővé tehetjük. Ezekkel az eszközökkel egyrészről új, a témára fogékony közönséget szólíthatunk meg, másrészről megerősíthetjük hiteles, és vezető szerepünket, az adott téma szakértőiként. 

DM marketing – az eszköz, ami átlépi a határt online és offline között 

Hatalmas a verseny az e-mail fiókokban landoló reklámtartalmak között, és nagy százalékukat gyakran olvasatlanul törli is a címzett.  

A hírlevél mégis a mai napig kulcsfontosságú a vállalkozásunk szempontjából. Amennyiben sikerrel felépítünk egy feliratkozói adatbázist és helyesen menedzseljük hírleveleink tartalmát, jelentősen növelhetjük a visszatérő vásárlók körét.  

A B2B marketing esetében azonban fontos kiemelni, hogy az elmúlt években komoly szabályozás alá vonták a személyes adatok felhasználását és tárolását (GDPR), így a hírlevelek és sales e-mailek kiküldése sok vállalkozás számára vált kifejezetten problémássá. 

De akkor mégis hogyan juttathatjuk el sikeresen üzeneteinket, potenciális ügyfeleinkhez?  

Itt jön képbe a Hibridlevél, ugyanis Hagyományos postai levelet – még akkor is, ha az reklámtartalmú – mindenféle korlátozás nélkül kiküldhetünk cégeknek, a nyilvános cégjegyzékben megadott postai címükre. A Hibridlevél szolgáltatás lehetővé teszi, hogy hírleveleink gyors, látványos és hatékony formában jelenjenek meg partnereink íróasztalán. Ráadásul a hagyományos postai levelek száma jelentősen lecsökkent az elmúlt időszakban, így sokkal kevesebb versenytársat kell magunk mögé utasítanunk.  

Ha pedig a borítékot kinyitják, egy ügyesen megfogalmazott levéllel, már meg is tettük az első lépést, egy új – remélhetően virágzó – üzleti kapcsolat irányába.

Kísérletezzünk a különféle B2B marketing megoldásokkal!  

A marketing területén szinte naponta új szelek fújnak, amelyekre érdemes odafigyelnünk annak érdekében, hogy cégünk releváns és naprakész maradhasson. Ne féljünk próbálgatni a különböző lehetőségeket, kombinálni szabadon az eltérő csatornákat és ötleteket.  

Egy kis bátorság, és lehet, hogy valami olyanra bukkanunk, ami egészen új megvilágításba helyezi majd vállalkozásunkat. 


Ha új löketet szeretne adni vállalkozása 2023-as marketingeredményeinek, akkor mindenképp érdemes észben tartani a fent olvasottakat. Egy innovatív, mégis mindenki számára jól ismert eszközzel ugyanis új lendületet adhat B2B marketing eredményeinek.
 

Ha többet szeretne tudni a DM marketingben rejlő lehetőségekről, olvassa el írásunkat a vagyonokat érő postai hírlevelekről, majd próbálja ki első kézből a postai levelezés új korszakát és küldje ki ingyenesen első online postai levelét online, néhány kattintással a Hibridlevél rendszerén keresztül! 

Ezek a cikkek is érdekelhetik