DM levél: egy klasszikus hirdetési forma új köntösben

A postai leveleket sokáig izgalom és öröm övezte, az elmúlt évtizedekben azonban – az emailek, az smsek és a csevegőappok világában – a levelesládánkba már csak a csekkek és a hivatalos levelek érkeztek.  
Kiveszett az érdekesség, az izgalom a postabontásból. A reklámszakma szemei most érdekes módon mégis egyre inkább ezt a területet fürkészik, hiszen szép lassan kirajzolódik, hogy hatalmas potenciál rejlik a postaládák újrafelvirágoztatásában! 

Mi is az a DM levél? 

A DM levél a postán küldött leveleket, fizikai küldeményeket jelenti, amelyeket vállalatok küldenek potenciális vásárlóiknak üzletszerzés céljából. Egy nagy mennyiségben előállított küldeményt több száz, vagy több ezer címre kiküldve juttathatunk el közönségünkhöz. 

Ez lehet bármilyen fizikai küldemény, kifejezetten egy adott címzett számára. Levél formátum, szórólap, brossúra, képeslap, de akár egy katalógus, vagy kisebb tárgy/ajándék is. 

A DM levél a meglepetés erejével operál, hiszen a XXI. században a reklámanyagok nagy része már a különböző online csatornákon ér el bennünket. Az emiatt kialakult elképesztő reklámzajban, az emberek nagy része automatikusan a törlés gombra kattint, gyakran még csak meg sem nyitva az adott üzenetet. Egy valódi levél a postaládában azonban mindenki kíváncsiságát felcsigázza. 

Etimológiai kérdés: a DM jelentése 

Mielőtt mélyebbre ásnánk cikkünk témájában, fontosnak éreztük, hogy helyre tegyünk egy gyakori félreértést a téma kapcsán: a DM rövidítés jelentését. 

A DM-et előszeretettel használja a marketing világ és az internetes kommunikáció egyaránt, azonban mind a hazai, mind a nemzetközi korpuszban egyet nem értés van annak pontos jelentéséről. 

A DM hivatalos formájában adirect mail, tehát a közvetlenül küldött postai levél rövidítése.   

A DM jelentése tehát nem összekeverendő a direkt marketinggel, amely mindennemű közvetlen üzletszerzésre irányuló marketingtevékenységet jelent. Bár a közösségi média, az e-mail és a szórólapozás mellett ebbe a kategóriába tartozik a DM levél és a DM marketing is, nem egyezik meg vele.  

Hatékony eszköz a kereskedők kezében 

Az 1500-1600-as évek Európájában kezdte pályafutását ez a típusú marketing, amikor is egy velencei nyomda tulajdonosa, bizonyos Aldus Manutius, nyomtatott katalógusokat kezdett terjeszteni az általa kínált könyvekről. Később természetesen Amerikába is átkígyózott a DM levél, ahol a nagyobb, városi kereskedők így igyekeztek elérni a kieső területeken épotenciális vásárlóközönséget is. 

A virágkor után azonban – az 1900-as évek második felére – ez a típusú hirdetési forma teljesen elharapózott. A számítástechnika gyors fejlődése ugyanis lehetővé tette a nagy mennyiségű adat feldolgozását és így hatalmas címadatbázisok létrehozását és kezelését. Az ezredfordulóra az embereknek teljesen elegük lett a postaládájukból kidőlő reklámanyagokból.  

Ekkor a reklámipar az újonnan megjelenő email nyújtotta lehetőség felé fordult és nagyon úgy tűnt, hogy a valódi levélküldésnek – és vele a DM marketingnek is – befellegzett. 

A DM lényege ma 

Az igazság viszont az, hogy az emberekben egy idő után kifejezett elutasítás alakult ki az elektronikus hírlevelekkel és reklámanyagokkal kapcsolatban. 

Egy 2021-es felmérés szerint a Z generáció megkérdezett tagjainak 72%-a válaszolta azt, hogy izgatottságot érez amikor postai levélküldeménye érkezik, és majd 38%-uk cselekedett is a küldemény elolvasását követően (meglátogatta a weboldalt, letöltötte az appot stb.). Ugyanazon kimutatás alapján, az X generáció tagjainak 71%-a sokkal személyesebbnek tekintette a DM levél eszközét, mint a digitális kommunikációt. Az Y generáció pedig alapjaiban biztonságosabbnak és megbízhatóbbnak érzi a postai úton érkezett leveleket, mint az emaileket (továbbá ők azok, akik a postai reklámlevelek hatására a leginkább mozgóthatóak). 

A direkt marketing, azon belül is a postai levelezés a reneszánszát éli. A szolgáltatók és kereskedők, akik észrevették, hogy az emberekben milyen fokú érzéketlenség alakult ki az online reklámokkal szemben felismerték, hogy ha sikerrel akarják célba juttatni üzenetüket és ki akarnak emelkedni versenytársaik közül, akkor valami szokatlannal kell megpróbálkozniuk. 

A Hibridlevél jelenleg a DM-levelek lehetőségeinek egészen új szintjét nyújtja a marketingeszközök piacán. Segítségével például egyáltalán nem kell azon aggódnunk postai kampányunk kapcsán, hogy mennyi értékes munkaórát vesznek majd el tőlünk a postázási folyamatok, illetve, hogy a nyomdai kivitelezés megfelelő lesz-e.  

Nekünk csupán egy jó ötlettel és egy ügyes kreatívval kell előállnunk – na meg persze egy jól kiválogatott címlistával – a levelek nyomtatását, borítékolását és határidőn belüli célba juttatását a Hibridlevél intézi. 

A DM levelek hatékonyságának titka 

A DM levél hatékonysága a meglepetés” ereje mellett több mindennel is magyarázható: 

 • Egy postai levél interaktív, már a boríték kibontása is akciót igényel a címzettől. Egy látványos és ügyesen megfogalmazott cselekvésösztönző levél sokkal hamarabb ér célba, mint egy sokezredik reklám e-mail a levelezőfiókunkban. 
 • A DM marketing egy olyan területet használ, melyen jelen pillanatban még sokkal kevesebb a konkurencia, ezáltal akár jobb ROI-val is kalkulálhatunk kampányaink esetében.
 • Ez a marketingeszköz segíthet abban is, hogy sikeresebben aktivizáljuk célközönségünket. A marketing levelekre való reagálás mértéke (5,3%) ugyanis sokkal magasabb, mint az e-mailben kiküldött hirdetéseké (0,6%).
 • Ennél a hirdetési formánál igazán érdemes szabadon engednünk a fantáziánkat. Ami a küldeményünk designját illeti, játszhatunk színekkel, textúrákkal sőt térbeliséggel is. Fajtái is sokfélék lehetnek, a szórólapoktól kezdve a képeslapokon át egészen a 3D küldeményekig. 
 • Az elmúlt években minden vállalkozás számára ismerőssé vált a GDPR fogalma. Sokaknak igazán nagy problémát okozott, hogy hogyan folytassa marketing tevékenységét a szigorú korlátozások mentén is. Postai levél esetén használhatunk jól szűrhető nyilvános adatbázisokat, email-es megkeresés esetén viszont minden személyes email címre küldött levél hozzájárulás köteles. 

Hogyan mérhető egy DM kampány? 

Ugyan a DM levelek kibontásának és elolvasásának arányát pontosan nem tudjuk megmondani, de számos más mutató áll rendelkezésünkre, amivel sikeresen mérhető egy DM levél ROI-ja is. 

Egy felmérés szerint a vállalkozások ezeket az eszközöket használják a leggyakrabba a ROI mérésére DM kampányaik esetében: 

 • 46%-uk a vásárlók általános viselkedését figyeli egy megadott időszakban 
 • 41%-uk QR kódot használ leveleiben 
 • 37%-uk specifikus – külön a kampány számára létrehozott – landing page-t készít és ennek linkjét illeszti leveleibe, majd a landing page látogatottságából olvas le hatékonysági eredményeket 
 • 36%-uk a kampány levélben szereplő termék vagy szolgáltatás értékesítésének változásait vizsgálja egy adott periódus alatt 
 • 34%-uk kuponokkal, kuponkódokkal operál, és azok beváltásából kalkulálja eredményességét 
 • míg 30%-uk egy a kampány során megadott telefonszámra befutó hívások számát méri 

Ezeket érdemes szem előtt tartani, ha sikeres DM marketing kampányt szeretnénk 

Ha ezekre a főbb szempontokra odafigyelünk, jelentősen megnövelhetjük postai marketing leveleink hatékonyságát! 

 • Fontos, hogy konkrét, mérhető kampánycélokat tűzzünk ki magunknak! Illetve lényeges, hogy a mérés mutatóit jól válasszuk meg. 
 • Válasszuk ki a megfelelő célközönséget és ennek megfelelően targeteljük leveleinket! 
 • Ne eladni akarjunk a levelünkkel, megoldást kínáljunk! Az a kérdés lebegjen a szemünk előtt, hogy vajon milyen problémával küzd a címzettünk, és mi hogyan tudnánk őt segíteni ebben? Azonosítsuk be az ügyfél/vásárló szükségletét és erre építsük a kommunikációnkat!
 • Ha egy egyszerű, egyértelmű cselekvésre kérjük fel címzettjeinket, akkor jelentősen megkönnyítjük kampányunk hatékonyságmérést is. Egy jó CTA tartalmazza, hogy az olvasónak mit kell pontosan tennie, hogy mit várunk el tőle, hogy mit kap ezért cserébe tőlünk és hogy miért éri meg neki ez az egész. 
 • Fontoljuk meg a leveleink kiküldésének módját! Ha a tömeges postai feladással kolléink – amúgy más, hasznosabb tevékenységekre is eltölthető – munkaidejét terheljük, azzal jelentősen ronthatjuk cégünk eredményességét. Ezzel szemben, ha kiszervezzük a DM kampányunk operatív lebonyolítását – például igénybe vesszük a Hibridlevél szolgáltatását – akkor nem csak időt, de pénzt is megtakaríthatunk. 

Amennyiben tehát vállalkozásunk láthatóságát nyitottak vagyunk új marketing eszközök kipróbálásával is növelni, a DM levél kiváló lehetőséget nyújt erre. Egy jól összeállított marketing stratégia részeként a postai levelek kimagasló megtérülést hozhatnak, és lehetővé teszik partneri vagy vásárlói körünk sikeres bővítését, profitunk jelentős emelkedését. 

Ha mindezt pedig szeretnénk költséghatékonyan, biztonságosan és saját vagy munkatársaink idejét is megspórolva, akkor érdemes igénybe venni a Hibridlevél szolgáltatásait. Segítségükkel ugyanis gyorsan, egyszerűen küldhetjük ki DMldeményeinket, akár több ezer címre is.  

Próbáld ki, hogy működik! Regisztrálj alig néhány perc alatt és már útra is kelt első ingyenes teszt leveled! Kattints ide. 

Ezek a cikkek is érdekelhetik