Hibridlevél | blog

Postai levélfeladás számítógépről

Postai kisokos: mikor milyen levelet érdemes küldenünk?

Az egyszerű levélfeladáson túl számos különféle lehetőséget kínál a Posta: ha a küldemény fontos, ha igazolnunk kell az elküldés tényét, ha az is fontos, hogy külföldön pár nap alatt célba érjen: minderre megvannak a megfelelő lehetőségek. A posztban ezeket tekintjük át röviden.

A normál levél az egyszerű, mindenki számára ismert módszer: feladhatjuk postán, de akár a kihelyezett postaládákba is bárhol bedobhatjuk. Természetesen ez a legolcsóbb módja annak, hogy célba juttassunk egy küldeményt, ám ha profi direkt marketinget akarunk folytatni, nem feltétlenül célravezető.

Az egyik fő oka ennek az, hogy a normál levelek a tapasztalatok és a postai szabályzat szerint is 3-5 munkanap alatt érnek célba, de természetesen mindig inkább az utóbbival érdemes számolni. (Olyankor pedig, amikor a Posta egyébként is leterhelt, gondolva itt például a karácsonyi szezonra, ennél sokkal hosszabb ideig is tarthat.)

A szabályzat így fogalmaz: a „nem elsőbbségi levélküldemények legalább 85 %-át a feladást követő harmadik munkanap, legalább 97%-át a feladást követő ötödik munkanap végéig kézbesíteni kell […].”

A leggyorsabb, ha elsőbbségi levelet küldünk, ezeket a Posta is kiemelten kezeli, a hivatalos kommunikáció szerint[1] 90%-ban már a feladást követő napon célba érnek. Értelemszerűen ez a kiemelt figyelmet igénylő küldemények esetén javasol típus: fontos számlák, szerződések, vagy éppen a kiemelt ügyfeleknek küldött egyedi ajánlatok, DM-ek esetében az elsőbbségi küldés javasolt. (Hibridlevéllel nyilván még gyorsabb a folyamat, hiszen a postára sem kell elmenni, ha az elküldendő levél már megvan, pár kattintás az egész folyamat.)

Az elsőbbségi leveleket ténylegesen kiemelten kezelik, gyorsan és biztonságosan célba érnek – előfordulnak persze zökkenők, de az ilyen fontos küldemények esetén elenyésző számban.

Az ajánlott küldemények, levelek esetében az előny nem a sebesség, hanem az igazolhatóság: a Posta hivatalosan elismeri egy külön, írásban kiadott nyomtatványon, az úgynevezett feladóvevényen, hogy a levelet átvette. A címzettnek pedig aláírással kell igazolnia, hogy megkapta azt.

Kiemelten fontos küldeményeknél ajánlott módszer, amikor nagyon fontos nem egyszerűen az, hogy a küldemény célba érjen, hanem azt is igazolnunk kell, hogy feladtuk azt és ezt a megfelelő időben tettük meg. (A Hibridlevél rendszerében az ajánlott, tértivevényes kiküldési lehetőséget rögtön a dokumentum feltöltése után választhatjuk ki.)

A tértivevény az az okirat, amellyel a Posta igazolja, hogy a címzett megkapta a küldeményt, ezt a feladónak juttatják vissza. Ezzel jogi eljárásban is bizonyíthatjuk a postázás és az átvétel tényét. Tértivevényes levelet akkor érdemes küldenünk, ha biztosak akarunk lenni afelől, hogy a címzett megkapta a küldeményt. Bel- és külföldi levélküldésnél ugyanúgy kérhetünk tértivevényes küldést, arra azonban érdemes figyelni, hogy a külföldi postaszolgálatok nem mindig vállalják ennek aláíratását.

A tapasztalat egyébként az, hogy bár az ajánlott küldemény lényege az igazolhatóság, ezek a küldemények is egy nap alatt célba érnek, legalábbis belföldön – Európán belül értelemszerűen ez valamivel tovább tarthat.

Külföldre küldéskor érdemes számolni azzal, hogy sokkal tovább tarthat, amíg a küldemények célba érnek: még egy egyszerű levél, amelyet elsőbbségivel és ajánlva adunk fel is „utazhat” akár 2-3 hétig, ha az Egyesült Államokban vagy éppen a Távol-Keletre küldjük el őket.

Ha nemzetközi szinten is a lehető leggyorsabban akarjuk célba juttatni a levelet, akkor még opció lehet az úgynevezett nemzetközi elsőbbségi kiküldés.

Ez azt jelenti, hogy plusz díj fejében nem csak a Magyar Posta kezeli a levelet elsőbbséggel, hanem a világ összes postája, így Európán belül például átlagosan 3 munkanap alatt célba is érnek a levelek.

A többletszolgáltatások között találunk még olyan hasznos opciókat, mint hogy a postás a címzett kezébe adja át a küldeményt. Ez azt jelenti, hogy kizárólag személyesen a küldemény címzettje, vagy olyan veheti át a levelet, aki erre megfelelő meghatalmazással rendelkezik. (Ez a lehetőség csak belföldön vehető igénybe.) A saját kézbe szolgáltatás lényegében ugyanezt takarja.

Levélküldés esetén ezek az alapvető lehetőségeink adódnak. Alapvetően a küldemények biztonsága és gyorsabb célba érése érdekében tehetünk többet – persze utóbbi Hibridlevéllel még hatékonyabb, hiszen fizikailag szinte semmit sem kell tennünk a levél útnak indításáért.

 

[1] https://www.posta.hu/level/level_belfoldre/elsobbsegi

2 Comments

 1. Ha egy hete pénteken lett feladva sima küldeményként a levél miért nem kapták meg az 5. Napon!!!????

  • Lénárt Balázs

   2019-05-20 at 16:31

   Kedves Krisztina!

   Erre nem tudjuk a választ, a levélkezelőben tudja követni, hogy a levelet mikor szállítottuk be a Magyar Posta Országos Logisztikai Központjába!
   A kézbesítési SLA-k (vállalások) a posta Általános Szolgáltatási Feltételeiben találhatóak meg, de 5 munkanap alatt elviekben a levelek 99%-át kézbesíteniük kell. Ez természetesen csak akkor igaz, ha nincs kézbesítést akadályozó tényező, pl. “címzett elégtelen”.

   Üdvözlettel:
   Hibridlevél

Vélemény, hozzászólás?

Az email címe nem kerül nyilvánosságra.

*

Enter Captcha Here : *

Reload Image